26.04.2013. Autor:

Matjaž Rakovec: Ponovo najbolji finansijer godine

Prvi čovjek Zavarovalnice Triglav na okruglom stolu izrazio optimizam i vjeru u bolja vremena

Matjaž Rakovec, Predsjednik uprave Zavarovalnice Triglav, već je drugu godinu zaredom prema izboru pedeset vodećih menedžera iz većih slovenačkih preduzeća i iz časopisa Kapital proglašen najboljim finansijerom.  Nagradu “Naj finančnik 2013″ primio je u sklopu finansijskog sajma Kapital, na kome se već 19. godinu zaredom predstavljaju banke, osiguranja, uzajamni fondovi i druge finansijske ustanove.

U okviru finansijskog sajma Kapital 2013, održanom u Cankarjevom domu u Ljubljani, časopis Kapital dodijelio je već tradicionalne nagrade za najbolje preduzeće, najboljeg direktora i najboljeg finansijskog stručnjaka.

Baš kao i prošle godine priznanje za najboljeg finansijera dobio je Matjaž Rakovec, predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav. Unatoč krizi finansijskog sistema. Zavarovalnica Triglav je prošle godine ostvarila rekordan profit i u ovim teškim vremenima pokazala se kao izuzetno društveno odgovorno preduzeće.

Rakovec je tom prilikom rekao: “Hvala na nagradi, koja nama u Zavarovalnici Triglav znači priznanje za protekli uspješno obavljeni posao i iskazano povjerenje, a ujedno znači i odgovornost za budućnost. Odlični poslovni rezultati naše osiguravajuće kuće odraz su napornog rada i dosljednog sprovođenja strateških usmjerenja. Dobre rezultate u osiguranju postigli smo u kompleksnim i zahtjevnom uslovima, koje su obilježili traženje načina za izlazak iz finansijske i privredne krize, ali pomalo i nerazumijevanje u slovenačkom prostoru sa kojim se u društvu skoro svakodnevno suočavamo. Vjerujem da ćemo i u budućnosti uspješno kročiti zacrtanim putem, uz punu odgovornost i brižljivost u poslovanju”.  

Nagrade su dodijeljene nakon održanog okruglog stola na kojem su učesnici, među kojima i Rakovec, diskutovali o budućnosti i o izazovima pred finansijskim tržištem Slovenije.

Prvi čovjek najveće slovenačke osiguravajuće kuče naglasio je da situacija nije tako loša kao što se prikazuje. Zajedno s ostalim gostima izrazio je optimizam prema činjenici da se Slovenija ipak polako izvlači iz krize, ali da hitno treba riješiti problem loše banke te se pobrinuti i za druge mjere koje će državu izvesti iz recesije. Tu mogu mnogo učiniti upravo finansijske ustanove, kao što je to Grupa Triglav, najuspješnija osiguravajuća i finansijska grupacija u Sloveniji i jedna od vodećih u jugoistočnoj Evropi.

Zavarovalnica Triglav i Grupa Triglav su unatoč kompleksnoj ekonomskoj i finansijskoj situaciji  poslovnu godinu 2012. završile uspješno: neto poslovni rezultat Grupe Triglav prošle godine je iznosio 73,2 miliona eura, što je za 54% više nego 2011. godine, dok se neto poslovni rezultat matičnog društva u poređenju sa prethodnom godinom povećao za 15% na 50,4 miliona eura. Ponovo se poboljšao i prinos na kapital Grupe Triglav i Zavarovalnice Triglav. Na nivou Grupe iznosio je 13,8% i bio 4,2 postotna boda viši nego u 2011. godini, pa je tako prevazišao planirani očekivani prinos do 2015. godine (12% prinos na kapital).

Vaš komentar