26.04.2013. Autor:

Projektni biro Arhitekt – ukorak sa svjetskim trendovima

“Stručnost i inventivnost projektnog tima omogućuje pružanje usluge koja investitoru donosi finansijske uštede u izgradnji, ali i u kasnijoj dugogodišnjoj eksploataciji objekta”, kaže direktor Hadžibeganović

Projektni biro Arhitekt d.o.o. za arhitektonske i inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje iz Tuzle sa uredom i u Sarajevu, bavi se prvenstveno uslugama vezanim uz arhitektonsko projektovanje, nadzor nad izgradnjom objekata visokogradnje, inžinjering kao i sve vrste konsalting usluga. Pored toga, specijalizirani su da rade grafički dizajn, dizajn namještaja i enterijera.

Poseban akcent stavljaju na pružanje usluga izrade 3D vizualizacije i video animacije, koristeći se savremenim softverskim rješenjima, kako za potrebe svojih projekata, tako i za druge projektne kuće koje usljed nedostatka vremena ili opreme nisu u mogućnosti izraditi vizualizacije za svoje projekte.

Ustanovljen 1995. godine, Projektni biro Arhitekt je u ovom periodu postojanja i djelovanja projektovao i realizovao mnoštvo objekata raznih namjena i veličina, od individualnih stambenih objekata do objekata kolektivnog stanovanja, industrijskih, poslovnih, sportskih objekata i niz enterijerskih rješenja.

Sead Hadžibeganović, direktor Projektnog biroa Arhitekt u razgovoru za eKapija.ba kaže da su jedan mladi tim koji nudi brzu, efikasnu i kompletnu uslugu nove arhitekture u Bosni i Hercegovini, koja ide ukorak sa svjetskim trendovima.

“Koristeći se savremenim tehnologijama u mogućnosti smo veoma ekspeditivno i produktivno odgovoriti na postavljene probleme koji često znaju biti izuzetno inspirativni svojim stepenom složenosti. Stručnost i inventivnost projektnog tima omogućuje pružanje usluge koja investitoru donosi finansijske uštede u izgradnji, ali i u kasnijoj dugogodišnjoj eksploataciji objekta, što smatramo veoma važnim načinom razmišljanja u vremenu svjetske finansijske krize”, kaže on.

Polazeći od činjenice da klijenti dobijaju kompletnu uslugu na jednom mjestu od arhitekture, inžinjeringa, enterijera, do dizajna i konsaltinga, Hadžibeganović ističe da je prvi kontakt sa klijentom razgovor i razvijanje investitorove vizije o budućem projektu/objektu.

“Preko idejnog projekta, kojeg držimo za najvažniji segment u procesu projektovanja, kristaliziranjem same ideje često smo u prilici da uradimo nekoliko projekata, nudeći različita idejna rješenja i pružajući investitoru mogućnost izbora najboljeg i najpogodnijeg rješenja spremnog za realizaciju. Izrada jednog projekta višeslojan je proces koji se sastoji od nekoliko faza, počevši od izrade ili usaglašavanja projektnog programa, izrade idejnog projekta, glavnog projekta, a potom i nadzor nad izgradnjom tog objekta ili enterijerskog rješenja. Posebnu pažnju dajemo samoj vizuelnoj prezentaciji svih faza projekta, od kojih neke uključuju izradu prezentacijskih kataloga, video animacija i dizajn i izradu web-stranica. Vrlo nam je važno uspješno prenijeti naše vizije i ideje investitoru”, priča Hadžibeganović.

Na pitanje koliko su im odriješene ruke u koncipiranju projekta od strane investitora, Hadžibeganović ističe da vrlo često imaju potpunu slobodu u projektovanju i uživaju povjerenje investitora. Međutim, postoje i projekti koji su sami po sebi toliko ograničeni (tehnološkim procesima najprije), da ne pružaju mogućnost kreativnog djelovanja. Stoga, kvalitetnu komunikaciju između investitora i projektanta smatra veoma  važnom u procesu projektovanja.

“Time se omogućuje ispunjavanje investitorovih programskih potreba, što je i jedan od osnovnih ciljeva projektovanja, ali se pruža prostor i za ostvarivanje jedinstvenog arhitektonskog izražaja projektanta i kreiranje potpunog iskustva za krajnjeg korisnika. Doduše, to ovisi i od samih karakternih osobina investitora”, navodi on.

Također, praćenje i korištenje savremenih tehničkih i tehnoloških inovacija osnova je rada ovog projektnog biroa. Posebno su ponosni na pionirsku ulogu u korištenju raznih softverskih rješenja (BIM softvera prvenstveno) koji im omogućuju pružanje nemjerljivo bolje, brže,  kompletnije i kvalitetnije usluge za naše korisnike.

“Smatramo da se arhitektura mora nužno koristiti svim dostupnim alatima u cilju svojeg boljeg ostvarivanja. Projekte na kojima je nekada radio čitav tim inžinjera danas je uz pomoć svih dostupnih tehnologija moguće u puno kraćem vremenskom periodu završiti sa neuporedivo manjim timom”, objašnjava Hadžibeganović…

Više na ekapija.ba

Vaš komentar