26.04.2013. Autor:

Kada dosegne 90 % njezinog BDP-a, Mađarska će pristupiti eurozoni”

“U Mađarskoj smo svjesni da živimo u Europi i da sudjelujemo na europskom tržištu. Imamo vlastitu valutu i gospodarstvo, ali ne možemo se izolirati od onoga što se događa oko nas”, rekao je Orban

Mađarska ne može ozbiljno razmotriti mogućnost pristupa eurozoni dok ne dosegne 90 posto njezinog BDP-a, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Kada mađarsko gospodarstvo dosegne tu razinu, moći će napraviti i “sljedeći korak”, izjavio je Orban jučer na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade. Do tada se Mađarska mora usredotočiti na jačanje svog gospodarstva, naglasio je.

Ustvrdio je također da je Europska unija pogriješila kada je odlučila proširiti svoju gospodarsku politiku.

“U Mađarskoj smo svjesni da živimo u Europi i da sudjelujemo na europskom tržištu. Imamo vlastitu valutu i gospodarstvo, ali ne možemo se izolirati od onoga što se događa oko nas”, rekao je Orban.

“No, značajnim dijelom europskog gospodarstva vladaju špekulanti… i u tako opasnoj situaciji Mađarska se ne može izdvajati”, tvrdi on.

Forinta je nedavno bila meta špekulantskog napada koji je uspješno otklonjen u kratkom roku, dodao je.

Vlada temelji zaštitu od takvih špekulacija na stabilnom gospodarstvu i stabilnoj monetarnoj politici, istaknuo je mađarski premijer.

(business.hr)

Vaš komentar