26.04.2013. Autor:

Paket pomoći Kipru nije uticao na pad depozita u Eurozoni

Kiparski zvaničnici, ministri finansija zone eura i ECB dogovorili su se sredinom marta o uvođenju mjere koja je bez presedana, a koja se tiče oporezivanja depozita na kojima je manje od 100.000 eura…

Evropski paket pomoći za Kipar, kojim je predviđeno oporezivanje depozita u kiparskim bankama, nije podstakao štediše da u martu povuku sredstva sa svojih računa u zemljama eurozone.

Dok su kiparske banke tokom marta izgubile depozite u vrijednosti od 1,8 milijardi eura, obim depozita je porastao u svim drugim članicama eurozone, osim u Belgiji i Finskoj, pokazuju danas objavljeni podaci Europske centralne banke, a prenosi njujorška agencija Blumberg. Broj kiparskih depozita je u martu opao za 3,9 posto u odnosu na februar, na 44,6 milijardi eura, što je deseti uzastopni mjesec pada.

Kiparski zvaničnici, ministri finansija zone eura i ECB dogovorili su se sredinom marta o uvođenju mjere koja je bez presedana, a koja se tiče oporezivanja depozita na kojima je manje od 100.000 eura, u okviru paketa pomoći za Kipar od deset milijardi eura.  Kiparski parlament je, međutim, odbacio taj plan, pa je ubrzo postignut novi sporazum o oporezivanju samo onih računa sa više od 100.000 eura.

Prema navodima Blumberga, grčke banke su u martu zabilježile rast broja depozita od jedan posto ili 1,8 milijardi eura, dok su depoziti u Španiji porasli za 1,1 posto, u Italiji za 3,1 posto, a u Irskoj za 6,5 posto, pokazuju podaci ECB-a.

(tanjug)

Vaš komentar