08.04.2013. Autor:

Šefica MMF-a: Euro ima sigurnu budućnost, i to dugoročnu

“Iskreno se nadam da neće više biti članica EU kojima će biti potrebna istovremena pomoć evropskih partnera i MMF-a”, kazala je Lagarde

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard ocijenila je da evro ima sigurnu budućnost, i izrazila nadu da nijednoj evropskoj zemlji neće u budućnosti biti potreban plan EU i MMF za spasavanje.

“Mislim da je u velikoj mjeri bila zanemarivana politička volja da se održi, ohrabri i ojača evrozona”, izjavila je Lagard, na marginama godišnje konferencije Azijskog foruma Boao, u kineskoj provinciji Hainan.

“Pred evrom je budućnost i to dugoročna”, dodala je direktorka MMF.

Bivša ministarka Francuske smatra da su sukcesivne dužničke krize zemalja evrozone uzdrmale povjerenje na svjetskim tržištima. Komentarišući mogućnosti izbijanja novih kriza, Lagard je rekla da “ne umije da gleda u staklenu kuglu”.

“Iskreno se nadam da neće više biti članica EU kojima će biti potrebna istovremena pomoć evropskih partnera i MMF-a”, kazala je ona.

Osvrćući se na kiparski slučaj, Lagard je ocijenila da je to jedinstven slučaj i da privreda te zemlje predstavlja samo 0,2 odsto evropske ekonomije.

“To je veoma specifičan slučaj sa više aspekata”, rekla je ona, apostrofirajući značaj bankarskog sektora u kiparskoj ekonomiji.

Lagard je izrazila nadu da će predstavnici EU izvući pouku iz finansijskih kriza iz dvije posljednje godine i da će “odlučiti da ubrzaju konsolidaciju evrozone”.

(Tanjug)

Vaš komentar