26.04.2013. Autor:

Najbolje zanimanje ove godine u SAD-u je aktuar

CareerCast rangirao je 200 zanimanja uzimajući niz faktora, među kojima i prihode, radnu okolinu i stres

Ako je vjerovati agenciji CareerCast, najbolje zanimanje u ovoj godini u SAD je aktuar, dok je najgore baviti se novinarstvom u štampanim medijima.

Ova agencija je specijalizovana za pomoć u zapošljavanju, a već 25 godina objavljuje top-listu najgorih i najboljih zanimanja. CareerCast rangirao je 200 zanimanja uzimajući niz faktora, među kojima i prihode, radnu okolinu i stres.

Rang listu predvodi aktuar, analitičar koji interpretira statistiku kako bi se ocijenile vjerovatnosti nesreća, bolesti, smrti i gubitka vlasništva od krađe i prirodnih katastrofa.

Slijede ga zanimanja biomedicinskog i softverskog inženjera, a sva tri zanimanja dobro su plaćena i nisu stresna.

Takođe, u SAD se isplati raditi i u nauci, jer na primjer na 14. mjestu najboljih poslova je univerzitetski profesor, na 18. matematičar, a među 50 su još i historičar, geolog, astronom.

Među razlozima zbog kojih je posao novinara uvijek na listi teških zanimanja ističu se prihodi, visok nivo stresa i vrijeme provedeno u poslu. Ali, postoje i novi faktori, poput krize industrije štampe: redakcije koje se sve više smanjuju, rezanje budžeta i konkurencija interneta donijeli su jako teške uslove za novinare.

Predviđa se kako će do 2020. broj ponuđenih poslova za novinare u SAD-u pasti za šest posto, a nastaviće se i smanjivanje prosječne plate.

“Radna okolina novinara u štampanim medijima kontinuirano se pogoršava”, rekao je Tony Lee, predstavnik CareerCast.

Vaš komentar