26.04.2013. Autor:

Srbija ima oko 50 tisuća “freelancera” koji odlično zarađuju

Prosječna plaća tih srpskih “freelancera” kreće se iznad 2.000 eura, piše Kamatica.com., a prenosi internetski portal b92.

Srbija ima oko 50 tisuća “freelancera” koji odlično zarađuju

Najmanje 50 tisuća građana Srbije radi od kuće. Prosječna plaća tih srpskih “freelancera” kreće se iznad 2.000 eura, piše Kamatica.com., a prenosi internetski portal b92.

Na taj način zarade oko šest puta više od prosječnog srpskog radnika.

Kjetil Olsen, potpredsjednik Elancea, najveće svjetske kompanije za zapošljavanje putem interneta, kaže da se broj ‘slobodnjaka’ u 2012. povećao za oko 60 posto u odnosu na 2011. I u pogledu zarada Srbija je među liderima. Sa prosječnom satnicom od 19,5 dolara, što je šest puta više od prosječne srpske cijene rada, zauzela je 12. mjesto u svijetu i peto u Europi”.

“Najviše su bili plaćeni programeri i IT stručnjaci (prosječno 21,7 dolara po satu), a potom grafički dizajneri sa satnicom od 20,1 dolar.”

Da posla za softverske inženjere, IT stručnjake, programere, web i grafičke dizajnere, ali i analitičare podataka, istraživače tržišta, marketing stručnjake, financijske i pravne savjetnike, pa i novinare i te kako ima, smatra i Dragan Varagić, stručnjak za poslovnu primjenu interneta.

“Freelanceri” u Srbiji su uglavnom mladi i većina njih pripada milenijskoj generaciji. Rođeni su poslije 1980. godine, imaju završene fakultete i odlično barataju engleskim jezikom. Ipak, nema rodne ravnopravnosti, jer 90 posto njih su muškarci”, potvrđuje Olsen.

Postoji, međutim, i druga strana medalje.

“Njima nisu plaćeni doprinosi, nemaju zdravstveno osiguranje, a ne plaćaju ni državi porez. Uz sve to, nitko ih ne može kontrolirati”, kaže Boško Latković iz srpske Nacionalne službe za zapošljavanje.

U srpskom Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da će se u izmjenama Zakona o radu prvi put definirati i “rad od kuće”, odnosno “rad na daljinu”. Prijedlog je već unijet i primjenom novog zakona “freelanceri” će biti “legalizirani”, ali se, doduše, ne zna kada. 

Vaš komentar