Kosovo: Odobreno uvođenje viza za građane BiH!

0

Vlada Kosova danas je usvojila predlog za uvođenje viza za državljane Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Također, Enver Hoxhaj, ministar vanjskih poslova Kosova, je poručio kako je Kosovo od danas i “zvanično odobrilo uvođenje viza za državljane Bosne i Hercegovine”.

“Nakon što Bosna nije ukinula vize za naše građane, Vlada Kosova je donijela odluku reciprocitetom i uvela vizni režim za bosanske državljane”, napisao je on na svom Twitter profilu.

Vlada Kosova odlučila je u decembru 2013. godine da uvede vize za državljane zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova. Pored Srbije, BiH je jedina zemlja u regionu koja nije priznala nezavisnost Kosova i uspostavila diplomatske odnose sa tom zemljom.

Građanima sa kosovskim pasošem odavno je potrebna viza za ulazak u BiH, što je predstavljalo prepreku brojnim građanima Kosova da nesmetano posjećuju rodbinu i prijatelje u BiH.

Pojedini bh. političari upozoravali su kako bi se uvođenje viza za državljane BiH na Kosovu moglo odraziti i na trgovinsku razmjenu između BiH i Kosova.

Enver Hoxaj: Uvođenje viza nije mjera protiv građana BiH već poruka zvaničnicima

Vlada Kosova je danas usvojila predlog ministra inostranih poslova Envera Hoxhaja da se uvede mjera reciprociteta u viznom režimu sa Bosnom i Hercegovinom. Ministar Hoxhaj je, obrazlažući zahtjev za uvođenje viza građanima BiH, istakao da je od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008, pa do 2012. godine, BiH imala pristup izolacije Kosova, te da je 2012. uvela i vizni režim za građane Kosova, prenosi dopisnik Anadolu Agency.

“Vizni režim koji primjenjuje Bosna prema građanima Kosova je jako specifičan režim i više je specijalna dozvola, nego uobičajena viza. Za svakog građanina Kosova, koji putuje u BiH, odluka se donosi na Vladi i potom se prosljeđuje u Ministarstvo inostranih poslova”, kazao je Hoxhaj.

Ministar je rekao da prijedlog uvođenja recipročnog viznog režima građanima BiH podržavaju i predstavnici bošnjačke zajednice na Kosovu, koji su se, kako je kazao, konstatno žalili zvaničnicima BiH.

“Ova recipročna mjera nije uperena protiv građana Bosne i Hercegovine, već je poruka zvaničnicima da u bliskoj budućnosti pronađu političko rješenje kako da se naši, ali i bosanski građani kreću bez viza”, kazao je šef kosovske diplomatije.

On je podsjetio da građani Kosova u Srbiju, Albaniju i Crnu Goru mogu da putuju samo sa ličnom kartom.

(Anadolija)

Share.

Leave A Reply