24.04.2013. Autor:

Upozorenje proizvođačima mlijeka: Aflatoksin u stočnoj hrani iz uvoza

Šef savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS u predstavništvu Doboj naveo da se preporučuje proizvođačima da kontrolišu vlastitu hranu, te da što manje kupuju iz drugih zemalja

U Šamcu je održan savjetodavni sastanak proizvođača mlijeka iz dobojske regije na kojem su svoja iskustva o ovom pitanju podijelili i stručnjaci iz Slovenije, a preporučeno je da se manje koristi stočna hrana iz uvoza. Šef savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske u predstavništvu Doboj Dragiša Marković naveo je da se preporučuje proizvođačima da kontrolišu vlastitu hranu, te da što manje kupuju iz drugih zemalja, s obzirom na to da u hrani koja se uvozi na ovom prostoru ima one zaražene aflatoksinom.

On je dodao i da se maksimalno vrši selekcija u štali, da se za grla koja proizvode najviše mlijeka bira najbolja hrana, te da se kupuje hrana od renomiranih proizvođača, a sumnjiva baca.

Marković je istakao da je na području Modriče, Bijeljine i Šamca bilo problema sa aflatoksinom, te da je resorno ministarstvo preduzelo mjere da se utvrdi stanje u sektoru proizvodnje i prerade mlijeka, te da se iznađu neophodna rješenja da bi proizvođači mogli da predaju mlijeko mljekarama i zarade novac.

Prema njegovim riječima, u dobojskoj regiji 15 proizvođača je imalo problem sa aflatoksinom u mlijeku.

“Posebno nas je zabrinulo što su problem imali ozbiljni proizvođači koji imaju velike kapacitete. To nije bila njihova krivica. Jednostavno su, zbog nestašice hrane u protekle dvije godine, koristili hranu iz uvoza koja je imala povećan sadržaj aflatoksina”, istakao je Marković.

On je dodao da su zato stupili u kontakt sa ljudima iz Slovenije koji su se ranije susretali sa tim problemom kako bi prenijeli svoja iskustva poljoprivrednicima u dobojskoj regiji.

Sastanku su prisustvovali su proizvođači mlijeka iz Šamca, Donjeg Žabara, Pelagićeva, Modriče i Vukosavlja, a svoja iskustva prenijeli su im stručnjaci iz “Emone” u Ljubljani. Matijaš Červek iz slovenačkog Razvojnog centra za prehranu održao je predavanje. Proizvođač mlijeka iz Crkvine kod Šamca Vera Miladinović istakla je da od prvog dana sarađuje sa poljoprivrednom savjetodavnom službom i redovno posjećuje njihova predavanja, jer daju savjete za jeftiniju i kvalitetniju proizvodnju.

(Agencije)

Vaš komentar