26.04.2013. Autor:

ASEAN sve bliže stvaranju ekonomske unije poput EU

Lideri ASEAN-a, desetočlanog bloka, naveli su u zajedničkom saopštenju poslije samita da su pozvali svoje ministre spoljnih poslova da “nastave aktivno da rade sa Kinom da bi se uskoro došlo do prve verzije protokola”

ASEAN sve bliže stvaranju ekonomske unije poput EU

 Lideri jugoistočne Azije još više su se  približili ostvarenju ambicioznog plana da se taj region do kraja 2015. ujedini u ekonomsku zajednicu poput Evropske unije (EU), kao protivtežu moćnoj Kini, dok su napori za rješavanje sporova u Južnom kineskom moru i dalje ostali u ćorsokaku.

Lideri su na samitu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Bruneju izrazlili nadu da će Kina uskoro pristati da započne razgovore o protokolu za sprečavanje sukoba na spornim teritorijama, koji mogu da ugroze i ekonomije tih zemalja. Kina, međutim, nije dala konkretne nagovještaje kada mi mogla da pristane na razgovore.

Lideri ASEAN-a, desetočlanog bloka, naveli su u zajedničkom saopštenju poslije samita da su pozvali svoje ministre spoljnih poslova da”nastave aktivno da rade sa Kinom da bi se uskoro došlo do prve verzije protokola”.

Oni koji imaju pretenzije na teritorije u Južnom kineskom moru treba da ih rješavaju mirnim putem,”bez korišćenja prijetnji ili upotrebe sile, i da budu uzdržani u djelovanju u tom regionu”, rekao je lider

Bruneja, sultan Hasanal Bolkijah, domaćin ovogodišnjeg samita ASEAN.

On je predložio da se uvede SOS linija kako bi se izbjegli nesporazumi, kao što su situacije u kojima ribari od oluja potraže sklonište na spornim teritorijama, što može da se pogrešno shvati kao povreda tuđe teritorije.

Kina, Tajvan i članice ASEAN-a Brunej, Malezija, Filipini i Vijetnam polažu pravo na teritorije u Južnom kineskom moru, za koje Peking tvrdi da njemu pripada u potpunosti.

Filipini i Vijetnam su posebno posljednjih godina u sukobu s Kinom zbog tog regiona, i došlo je do brojnih diplomatskih prepirki zbog eksploatacije gasa i nafte i prava na ribarenje.

Tokom samita, lideri ASEAN takođe su izrazili zabrinutost zbog posljednjih prijetnji Sjeverne Koreje.

Mada je ostao u sjenci bezbjednosnih pitanja, ambiciozni plan ASEAN-a za stvaranje do kraja 2015. ekonomske unije nalik na EU od više od 600 miliona ljudi, pobudio je dodatni optimizam, a diplomate su navele da će ona biti najvjerovatnije i stvorena u predviđenom roku.

Oko 77 odsto posla na stvaranju ekonomske unije tog regiona, koji je počeo 2007, već je završen.

Carine i otežavajuća regulativa koje negativno utiču na poslove i investicije još treba da budu ukinute, naveli su lideri ASEAN-a.

ASEAN je osnovan 1967. kao bedem protiv komunizma u eri hladnog rata.

(Agencije)

Vaš komentar