26.04.2013. Autor:

Indeks potrošačkih cijena u BiH porastao za 0,1 posto

Milinović je na konferenciji za novinare naveo da je u martu u odnosu na februar zabilježen rast u odjeljcima odjeće i obuće za 1,2 posto, rekreacije i kulture za 0,5 posto, alkoholnih pića i duvana za 0,2 posto, te prevoza za 0,1 posto

Indeks potrošačkih cijena u BiH u martu je porastao za 0,1 posto u odnosu na februar, rekao je direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

Milinović je na konferenciji za novinare naveo da je u martu u odnosu na februar zabilježen rast u odjeljcima odjeće i obuće za 1,2 posto, rekreacije i kulture za 0,5 posto, alkoholnih pića i duvana za 0,2 posto, te prevoza za 0,1 posto.

On je dodao da su niže cijene zabilježene u odjeljcima stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,4 posto i zdravstvo za 0,3 posto.

Milinović je istakao da je godišnja inflacija u martu 2013. godine u BiH bila 0,6 posto.

On je rekao da je najveći prosječni rast cijena zabilježen u odjeljcima alkoholna pića i duvan za 6,6 posto, hrana i bezalkoholna pića za 1,4 posto, obrazovanje za 1,8 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,1 posto.

(Srna)

Vaš komentar