26.04.2013. Autor:

“Ludi projekat”: Turci grade Bosfor II

Vlada je ove sedmice dala “zeleno svjetlo” za prokopavanje kanala “Istanbul” na čijim obalama bi trebao da nikne moderan grad, novi aerodrom i luka

“Ludi projekat” kako su ga od prvog dana mnogi nazivali, sve do sada bio je gurnut u zaborav.

Prije skoro dve godine turski premijer Tajip Erdogan lansirao je ideju o izgradnji kanala “Istanbul” kako bi spasio milionski grad na obalama Bosfora. Mnogi su tada povjerovali da je to samo prazno obećanje kakvo političari daju uoči izbora.

Međutim, vlada je ove sedmice dala “zeleno svjetlo” za prokopavanje kanala “Istanbul”, a taj posao je povjeren Visokoj komisiji za planiranje. Prije tendera, koji se priprema, biće izgrađeni prilazni putevi i drugi propratni objekti.

Kanal treba da se prokopa od Crnog do Mramornog mora, zapadno od Bosfora. Tako će stari, evropski dio Istanbula, postati vještačko ostrvo. On će biti dugačak najmanje 45 kilometara, dubok 25, a širok 150 metara. Kanal će moći da primi i najveće ploveće grdosije, uključujući i tankere koji svakodnevno prevoze naftu iz Rusije i drugih zemalja u crnomorskom regionu.

U vladi još ne saopštavaju koliko će koštati mamutski projekat, ali vjeruju da to neće biti veći problem za ekonomski sve moćniju Tursku. Nije jasno ni kada će biti završen, mada se nezvanično pominje 2023. godina, kada pada stogodišnjica izgradnje moderne turske države.

Pobornici zaštite megalopolisa pozdravljaju odluku vlade svejedno što će taj objekat sigurno progutati desetine milijardi dolara.

“Istanbul se mora spasiti, to nema cijenu”, ističu oni i tvrde da je Bosfor sada čak tri puta opterećeniji nego Suecki kanal.

Na obalama kanala treba, kako se planira, da nikne moderan grad, novi aerodrom, a gradiće se i luka. To će spasiti stari Istanbul koji je već ugrožen novim građevinama od betona, gvožđa i stakla, koje, kao trn u oku, narušavaju pogled na drevne vizantijske i osmanske spomenike.

(Izvor: politika.rs)

Vaš komentar