26.04.2013. Autor:

Sve manje nelegalne robe u RS

Glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov izjavila je da je posmatrano po godinama, vidljiv trend smanjenja nelegalne robe u prometu u Republici Srpskoj

Glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov izjavila je da je posmatrano po godinama, vidljiv trend smanjenja nelegalne robe u prometu u Republici Srpskoj.

“Tako je u 2008. godini vrijednost sve robe koju je Tržišna inspekcija oduzela iznosila oko 544.000 KM, u 2009. godini oko 390.000 KM, u 2010. oko 80.000 KM, a u 2011. godini oko 40.900 KM”, rekla je Surtova.

Ona je povodom Svjetskog dana intelektualne svojine, koji se obilježava danas, ocijenila da je zloupotreba te svojine globalno pitanje, te da su svjesni da će borba sa ovom problematikom biti dugotrajan proces, dodajući da tržišna inspekcija u Srpskoj oduzima svu robu bez porijekla koju nađe u prometu, uključujući i plagijate i falsifikate.

Surtova je za današnje “Nezavisne novine” navela da je u prošloj godini Republička tržišna inspekcija izvršila 95 kontrola iz oblasti zaštite intelektualne svojine i u 21 kontroli utvrđene su nepravilnosti.

“Izdato je 15 rješenja za otklanjanje nepravilnosti, u jednom slučaju oduzeta je roba, izrečene su četiri mjere zabrane. Zbog počinjenih prekršaja izdata su tri prekršajna naloga i podnesene dvije prekršajne prijave. Prvi put je kontrolisano posjedovanje i korištenje kompjuterskih programa u komercijalne svrhe i većina subjekata izvršila je rješenja inspektora”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, tržišna inspekcija u unutrašnjem prometu zloupotrebu intelektualne svojine nastoji da suzbije i u saradnji sa drugim nadležnim organima, sa kojima je u proteklim godinama učestvovala u akcijama otkrivanja prometa falsifikovane robe kao što su odjeća, obuća, nosači zvuka i slike, vodene pumpe, motorne pile, sredstva za čišćenje.

Surtova je istakla da najznačajniju ulogu u sprečavanju ulaska takve robe na tržište imaju carinski organi.

(Srna)

Vaš komentar