24.02.2012. Autor:

Hrvati u posustalu privredu ulažu 1,6 milijardi eura

Svjetska banka (SB), Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka obezbijediće gotovo milijardu eura za ovogodišnje investicije u Hrvatskoj

Hrvati u posustalu privredu ulažu 1,6 milijardi eura

 

Hrvatska ove godine planira da uloži 1,6 milijardi evra u energetske projekte i infrastrukturu da bi podstakla svoju posustalu privredu.

Od tog iznosa, preko 1,2 milijarde planirane su za projekte u javnim preduzećima, odnosno u energetskoj kompaniji HEP, državnoj firmi za upravljanje vodama i preduzeću Hrvatski putevi.

Svjetska banka (SB), Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka obezbijediće gotovo milijardu evra za ovogodišnje investicije u Hrvatskoj.

“U narednih godinu i po dana, uspjeh Hrvatske zavisiće samo od toga koliko investicija ćemo pokrenuti, u kojim sektorima i projektima”, naglasio je premijer Zoran Milanović.

SB je ranije ovog mjeseca pozvala Hrvatsku da podstakne investicije ako želi da ostvari privredni rast.

Vlada u Hrvatskoj, koja treba da postane članica EU 2013, predvidjela je za ovu godinu privredni rast od 0,8 odsto. SB i Međunarodni monetarni fond, sa druge strane, očekuju da će Hrvatska ponovo pasti u recesiju.

Hrvatska ekonomija, zasnovana uglavnom na jadranskom turizmu, od 2009. se uglavnom nalazi u recesiji, ali se očekuje da je prošle godine ipak ostvaren privredni rast od 0,4 odsto.

Vaš komentar