26.04.2013. Autor:

Rekord LG-a: Isporučeno 10,3 miliona “pametnih” telefona

Prihodi kompanije u prva tri mjeseca 2013. godine su porasli za 6,8 posto u odnosu na isti period prethodne godine i iznose 13,01 milijardi američkih dolara

Kompanija LG Electronics (LG) je objavila finansijske rezultate, u skladu sa Međunarodnim standardima za finansijsko izvještavanje (IFRS – International Financial Reporting Standards), za prvi kvartal 2013. godinu. U periodu od januara do marta ove godine, kompanija je isporučila čak 10,3 miliona smart telefona, što predstavlja rekordan broj od kada je LG počeo da proizvodi ove smart uređaje. Operativni profit u prvom kvartalu ove godine iznosi 350 milijarde južnokorejskih vona (322,88 miliona američkih dolara). Prihodi kompanije LG u prva tri mjeseca 2013. godine su porasli za 6,8 posto u odnosu na isti period prethodne godine i iznose 14,10 biliona južnokorejskih vona (13,01 milijardi američkih dolara), što je rezultat velikog uspjeha na tržištu mobilnih telefona.

Što se tiče pojedinačnih poslovnih jedinica kompanije LG, finansijski rezultati izgledaju ovako:

Kompanija LG Home Entertainment u prvom kvartalu 2013. godine bilježi prihod od 5,17 biliona južnokorejskih vona (4,77 milijarde američkih dolara), što predstavlja pad u odnosu na isti period prošle godine usljed smanjene prodaje plasma televizora i IT proizvoda. Sa druge strane, prodaja LCD televizora se povećala u Evropi i na tržištima u razvoju, poput Kine i Zajednice nezavisnih država. Iako je tržište televizora i IT proizvoda i dalje u stagnaciji, kompanija LG očekuje bolje rezultate sa predstavljanjem novih Smart 3D i Ultra HD televizora.

Kompanija LG Mobile Communications u prvom kvartalu 2013. godine bilježi značajno poboljšanje, sa rekordnim prihodom od 3,21 biliona južnokorejskih vona (2,96 milijarde američkih dolara) i isporuku od 10,3 miliona smart telefona. Povećanje prihoda od 28,5 posto rezultat je izuzetne prodaje Nexus 4, Optimus G i Optimus G Pro smart telefona, kao i modela iz L serije. Usljed povećanog prihoda i bolje strukture troškova, operativni profit povećan je skoro četiri puta, u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 133 milijarde južnokorejskih vona (122,69 miliona američkih dolara).

Kompanija LG Home Appliance zabilježila je povećanje prodaje od 11 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 2,81 biliona južnokorejskih vona (2,59 milijarde američkih dolara), prije svega usljed odličnih rezultata na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, centralne Amerike i Bliskog istoka. Pad operativnog profita za 29 posto rezultat je povećanih ulaganja u istraživanje i razvoj, kao i u marketiške aktivnosti.

Kompanija LG Air Conditioning & Energy Solutions je zabilježila prihod od 1,23 biliona južnokorejskih vona (1,14 milijarde američkih dolara) u prvom kvartalu ove godine, uglavno zahvaljujući dobrim rezultatima na tržištu Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Usljed uspjeha novih proizvoda, operativni profit je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na isti period prošle godine i uprkos povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj.

Vaš komentar