22.03.2013. Autor:

Tri kompanije u Živinicama investiraju u velike projekte

Gradi se najsavremenija farma koka nosilja u Evropi – Dogovoren najveći otkup voća na Tuzlanskom kantonu

 Jučer su u Živinicama nakon završene neophodne procedure, a na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu, potpisani Ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta na području Općine Živinice. Radi se o površini od 149 hektara zemljišta koje je dato u zakup na duži vremenski period. Ugovore su potpisale firme “Bingo”, “AC Star” i “Elisa Berry” sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

Općinski načelnik Hasan Muratović je kazao da se poljoprivredna proizvodnja i dalje stavlja u prioritet te da je potpisivanje ovih Ugovora veoma značajno za Općinu Živinice.

“Potpisali smo važne Ugovore sa tri pravna subjekta koji će realizovati velike projekte, a to će dovesti do novog zapošljavanja na području naše Općine. Bingo će graditi farmu kapaciteta 100 hiljada koka nosilja, što je preduslov za gradnju plasteničke proizvodnje, te fabrika tjestenina i keksa. U objektima vojnog skladišta Ljubače firma “Elisa Berry” će izgraditi savremene rashladne uređaje i vršiti najveći otkup voća na Tuzlanskom kantonu, te će biti distributivni centar za otkup za cijelo područje sjeveroistočne Bosne, dijela Republike Srpske i dvije ekonomske regije iz Srbije”, kazao načelnik Općine Živinice Hasan Muratović.

Dodao je da će lokalna zajednica i dalje biti podrška poljoprivrednim proizvođačima, te istakao viziju da angažman u poljoprivrednoj proizvodnji  postane identičan angažmanu radnika u industrijskoj proizvodnji, što znači osigurati tim ljudima redovnu penziju i osiguranje…

Više na ekapija.ba

Vaš komentar