25.04.2013. Autor:

Mile Lasić: Reforma Federacije je početak, i RS će doći na red

“Kantoni i općine su svrha samima sebi, tu su da sebi isplate plaće bez šansi da omoguće razvoj. Federacija je u predbankrotnoj spirali”, rekao je profesor

RS je uložila značajna lobistička sredstva da se od Federacije napravi “problem”, a kampanja predsjednika tog bh. entiteta Milorada Dodila je “da su svi problemi u Federaciji”, izjavio je danas u Mostaru ministar obrazovanja u Vladi Federacije BiH Damir Mašić, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Fondacija Konrad Adenauer u BiH i Centar za nove inicijative priredili su danas u Mostaru okrugli stol na temu “Reforma Federacije BiH” te “Položaj Hrvata u BiH”. Okrugli stol je održan novoj zgradi Gradske vijećnice Mostar.

Potpredsjednik HDZ 1990 i predstavnik Centra za nove inicijative Martin Raguž  rekao je kako nije slučajno da je Mostar mjesto na kojem je organizovan ovaj skup i da se iz ovog grada želi poslati poruka i o rješenju pitanja Mostara kao dijela reforme Federacije.

“Ovo je prvi put da je jedna strana Fondacija u BiH organizavala skup posvećen reformi Federacije i položaju Hrvata u BiH”, kazao je on i naglasio da se u nadolazećim rješenjima pitanje lokalne samouoprave po evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi mora staviti u fokus reforme Federacije.

“Reforma Federacije je početak”, rekao je Raguž.

Prof. Mile Lasić, član ekspertnog tima ze reformu Federacije, naglasio je važnost pitanja lokalne samouprave prema perspektivi Evropske povelje prema lokalnoj samoupravi.

“U radu ekspertnog tima itekako će se respektirati evropska povelja o lokalnoj samopuoravi ali problem će biti oko raspodjele sredstava, jer sada je procent od 8,42 posto koliko ide za lokalnu samoupravu iz prihoda od PDV-a, problematičan. Taj omjer će biti stvar žetokih obračuna raznih razina vlasti od vrha, kantona do općina.

“Biće i reforme Republike Srpske ma šta oni mislili, jer ovo je samo prva u nizu reformi”, rekao je on.

Profesor Lasić je istakao da je reforma Federacije započela nakon pažljivog čitanja izvještaja ICG.-a iz 2010. godine u kojem je tada ocijenjeno da je Federacije poprište krize koje se nalazi pred bankrotom i socijalnim nemirima.

“Pretvaranje nužnosti zajedničkog življenja u vrlinu je ključ uspješne reforme”, rekao je Lasić koji je ocijenio da da je Federacija danas zona paralelnih svjetova, kantona kao nahija i odvojenog vrha. Kantoni i općine su svrha samima sebi, tu su da sebi isplate plaće bez šansi da omoguće razvoj. Federacija je u predbankrotnoj spirali”, pojasnio je.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je rekao kako je Federacija nakon rata bila vodeća, što je prednost koja je kasnije nestala. On je naglasio snažno učešće međunarodne zajednice u svim političkim rješenjima i odlukama u BIH.

“Ovakvi skupovi ne bi smjeli biti organizovani bez da njima prisustvuju ljudi iz međunarodne zajednice i međunarodnih institucija, jer oni su napravili zaplet i onda sve što su zapleli ostavili nama. Ovdje je međunarodna zajednica napravila protektorat s kojim se igra”, rekao je Bešlić koji je potom napustio skup.

(Anadolija)

Vaš komentar