23.04.2013. Autor:

Najviši zvaničnici BiH i Srbije: Zajednički nastup ključ razvoja Balkana

“Zajednički nastup na trećim tržištima vidim kao ključni za ekonomski razvoj zemalja na Balkanu”, rekao je Nikolić i dodao da će prihvatiti svaki prijedlog država u regionu u vezi s tim

Bosna i Hercegovina i Srbija trebaju da gledaju u budućnost i priključe se evropskim integracijama, zaključili su tokom susreta u Beogradu predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Oni su na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka u Palati Srbije istakli da između dvije zemlje postoje neriješeni problemi, ali da je interes naroda saradnja i uspostavljanje što jačih veza, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da će nakon današnjih razgovora veze između Srbije i BiH biti mnogo čvršće i organizovanije. Podsjetivši da je Srbija jedna od zemalja koja garantuje Dejtonski sporazum, Nikolić je poručio da Srbija želi Bosni i Hercegovini razvoj svake vrste, stabilnost i čvrstinu kao svakoj članici UN-a.

On je rekao da je na sastanku sa Radmanovićem i Izetbegovićem dogovoreno intenziviranje saradnje i da će sljedeći susret biti u Sarajevu, a prije toga će biti održan trilateralni sastanak u Turskoj.

Nikolić je istakao da je Srbija na dobrom putu da omogući razvoj država bivše Jugoslavije jer, kako je rekao, “u Srbiju su došli stari prijatelji bivše Jugoslavije”.

“Zajednički nastup na trećim tržištima vidim kao ključni za ekonomski razvoj zemalja na Balkanu”, rekao je Nikolić i dodao da će prihvatiti svaki prijedlog država u regionu u vezi s tim.

Ocjenjujući današnje razgovore sa najvišim zvaničnicima BiH, srbijanski predsjednik je rekao da su u potpunosti saslušali primjedbe predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH i da su dogovorili da “neće biti nesuglasica i nerazumijevanja”.

“Svi su mi građani podjednako važni, kao predsjedniku Srbije ostaje mi da brinem o Republici Srpskoj. I oni brinu o svom narodu koji ne živi u Bosni i Hercegovini”, poručio je Nikolić naglasivši da je prije 18 godina prestao rat i da “rane treba da zarastu, a ožiljci ne treba da se vide”.

On je također dodao da je Srbija na dobrom putu ka članstvu u EU-u, da je BiH ostala po strani, ali da Srbija želi da joj pomogne kako bi se i BiH pridružila EU-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je današnje razgovore kao veoma otvorene i izrazio očekivanje da će sva otvorena pitanja između BiH i Srbije biti rješavana uz obostrano razumijevanje. Radmanović je istakao da su narodi BiH i Srbije prirodno upućeni jedni na druge i da zbog toga njihovi predstavnici treba da budu u dobroj saradnji i razumijevanju.

Radmanović je potom čestitao Dan Vojske Srbije izrazivši nadu da ona više nikada neće biti dio ratnih sukoba.

On je podsjetio da BiH nije priznala nezavisnost Kosova i iznio ocjenu da većina građana nije za priznanje nezavisnosti Kosova.

Radmanović je u obraćanju novinarima također zaključio kako je današnji susret u Beogradu potvrdio da postoji sve manje nesporazuma između Srbije i BiH.

Izetbegović: Istina, pravda, katarza i pomirenje u budućim odnosima

Bošnjački član Predsjedništva BiH  Bakir Izetbegović je na početku svog obraćanja podsjetio da je prije više od 20 godina posljednji put bio u Beogradu i izrazio zadovoljstvo današnjim susretom sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Današnje razgovore visokih delegacija dviju zemalja Izetbegović ocijenio veoma bitnim za dalju saradnju pogotovo, kako je kazao, zbog njihovog puta ka EU-u, kao zajednici u kojoj se dobro živi u uređenom društvu.

Izetbegović je također rekao da je “prije 15 do 20 godina u BiH bio rat koji nije došao iz BiH” i izrazio nadu da “ćemo u bliskoj budućnosti imati ulazak u EU”.

On je podsjetio da su članovi Predsjedništva BiH u niz navrata imali odustajanja od posjete Beogradu, ali da je on ipak došao.

Izetbegović je, ponovivši da je zadovoljan razgovorm s Nikolićem, potom poručio: “Da bismo išli u budućnost, moramo se zagledati u prošlost”.

On je rekao da je potrebno suočiti se s onim što su uradili pripadnici “Škorpiona”, jer kako je kazao “suočile su se 8.372 srebreničke žrtve”.

“Ne tražimo nikakvu osvetu, ali tražimo da sagledate istinu i da se pazi na riječi kada se o tome govori. U BiH ne postoje dvije države, na Balkanu ne postoje dvije srpske države. Između BiH i Srbije treba da se poprave odnosi”, poručio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u Beogradu.

On se osvrnuo i na govor predsjednika Srbije u UN-u i pozvao Nikolića da u budućoj saradnji ostanu na četiri riječi – istina, pravda, katarza i pomirenje.

Sastanak sa Dačićem iza zatvorenih vrata

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, u nastavku zvanične posjete Beogradu, sastali su se iza zatvorenih vrata sa srbijanskim premijerom Ivicom Dačićem.

(Izvor/Foto: Anadolija)

Vaš komentar