22.04.2013. Autor:

Srbija ide ka EU: EK preporučila otvaranje pregovora

Vijest je prvi objavio komesar EU za proširenje Štefan Füle na svom Twitter nalogu

Evropska komisija preporučila je danas na sastanku šefova evropske diplomatije u Luksemburgu otvaranje pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji. Vijest je prvi objavio komesar EU za proširenje Štefan Füle na svom Twitter nalogu.

U izvještaju, koji je danas objelodanjen, navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključima savjeta iz decembra 2012. godine.

stefan_file

Komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala “aktivno i konstruktivno” i da je to obuhvatilo cijeli spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

U izvještaju se detaljno navodi hronologija dijaloga, svih 10 rundi, kao i sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom, a naglašava se i uspješno sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Kako se dodaje, Komisija će nastaviti da prati napredak Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo i uslova koji su dio procesa stabilizacije i pridruživanja.

“Komsija se poziva na svoju preporuku iz oktobra 2012. godine da bi korake ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine trebalo razmatrati u kontekstu okvira za buduće pregovore o pridruživanju sa Srbijom. Kosmija će nastaviti da tokom pregovora pažljivo prati reforme i njihovu primjenu, pogotovo u oblasti vladavine prava i osnovnih sloboda, kao i reoforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i suzbijanja diskriminacije”, navodi se u izvještaju.

(Tanjug)

Vaš komentar