26.04.2013. Autor:

Predsjednik Srbije: BiH je država, RS entitet

“Ja bih da pričam o budućnosti”, poručio je Tomislav Nikolić u sinoćnjem intervjuu za BHT 1

Izjavu u kojoj je jedan od bh. entiteta okarakterisao državom, predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ocijenio je u sinoćnjem intervjuu za BHT 1, izjavom na ivici lapsusa, budući da je nakon sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom Srbiju i Republiku Srpsku okarakterisao dvjema srpskim državama.

Nikolić je dodao da su svi koji žive u Bosni i Hercegovini za njega Bosanci.

Nikolić je ponovio izvinjenje za zločine počinjene u Srebrenici. Kazao je da je jedini put u Skupštini Srbije govorio stojeći tokom rasprave i usvajanja Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici.

“Ja to nosim u duši i ne mora niko da me podsjeća kakav zločin su pripadnici moga naroda tamo izvršili. U New Yorku na Generalnoj skupštini gdje sam se okomio na takozvano pomirenje preko Haškog tribunala do kojeg nije došlo, ja sam ponovo morao pomenuti Srebrenicu kao sinonim za težak zločin koji su počinili neki pripadnici moga naroda. Šta još treba da uradim? Ne znam šta treba da uradim, da koristim riječ na kojoj insistiraju drugi, nije koristila ni Skupština Srbije”, rekao je Nikolić.

Nikolić je podsjetio da je pet godina bio na čelu tima za odbranu Vojislava Šešelja, kada je više puta došao u sukob sa Haškim tribunalom.

“To je sud koji ima svoja pravila i ne sudi ni po jednom zakonu, to je sud koji je u jednoj presudi presudio saoučesništvo u zločinu genocida i na osnovu toga izveo da je bilo genocida. Za genocid mora da se organizuje suđenje. Mora se dokazati da je bio genocid”, rekao je Nikolić, dodajući da sve ono što se dešavalo u ratovima u bivšoj Jugoslaviji ima karakteristike genocida.

“Recite mi jednu lokaciju ja ću vam reći da li genocid ili nije. Zar nije protjerivanje Srba iz Krajine genocid? Pa kada je Srbija insistirala na tome da se to nazove genocidom. Radi se o 300.000 ljudi. Zar nije protjerivanje Srba sa Kosova genocid? Ja klečim zbog toga u Srebrenici, evo klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Kada se to dešavalo u Srebrenici mnogo Bošnjaka je prelazilo preko Drine i Srbija ih je prihvatala. Neki su u Vojvodini, negdje je u Subotici bio veliki kamp. Ponavljam, to su počini predstavnici moga naroda, ali moja država ni na koji način u tome nije učestvovala. U tome je učestvovala BiH”, kazao je Nikolić.

“Ja bih da pričam o budućnosti. Bio je stravičan zločin i počinili su ga pripadnici moga naroda i ja bih htio da svi budu kažnjeni”, kazao je Nikolić, napominjući kako će otići u Srebrenicu da se pokloni žrtvama.

“Ja sad priznajem taj zločin, ne moram otići damo da ga priznam. Postavlja se pitanje kako ću biti dočekan, iskreno. Čak na mjesta gdje samo postoje Srbi ne idem, jer znam da su protiv mene. Zašto bih to radio. Možda samo jednom čujete da sam bio tamo i dobijete snimke. Na manifestaciji na kojoj prisustvuje rodbina poginulih teško da bih bio lijepo dočekan. Ja to razumijem i zašto bih ulazio u neki novi sukob”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima Kosovo i dalje ima pomoć Srbije.

“Dogovorili smo se i obavezali, nama to i Ustav ne dozvoljava i mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova i dozvoliti da to bude međunarodna priznata država, članica UN-a. Po Lisabonskom sporazumu Kosovo nikada ne može biti članica EU i Kosovo će još morati razgovarati sa nama”, kazao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je kazao da njegova zemlja ima dužnost da se “umeša ukoliko neko ugrozi Srbe na Sjeveru Kosova”, a poredeći situaciju na Kosovu i u BiH on je rekao kako sa RS sarađuju budući da je BiH država, dok bi formiranje RS na sjeveru Kosova značilo priznavanje nezavisnosti Kosova.

“Priština, zahvaljujući tome što ima podršku Evropske unije, ne želi da prepozna srpsku zajednicu unutar te autonomije Kosova. Kao što Albanci traže nešto za sebe, tako traže i Srbi. Oni su nas optužili da mi pravimo novu Republiku Srpsku, pa smo ih pitali, pa nije izum srpski Republika Srpska? To je vaš izum. Vi ste tamo u Daytonu se tako opredijelili da je to najbolje rješenje kada ljudi ne mogu da se lako dogovore, da napravite entitete. Ali, mi ne tražimo RS na teritoriji Kosova, zato što bi to onda značilo da priznajemo da je Kosovo država. Mi sa RS sarađujemo zato što je BiH država, na taj način pomažemo jedan entitet”, kazao je Nikolić, poredeći situaciju na Kosovu i u BiH.

On je rekao je da nikada ne bi kazao da je Vukovar srpski grad i nikada ne bi htio oduzimati teritorije druge države koju je javno priznao u njenim granicama, a izjava o Vukovaru se odnosila na to da je po broju stanovnika “gotovo srpski grad”. On je  naglasio da se ćirilica u Vukovaru “ne želi jer je srpska”.

(Anadolija)

Vaš komentar