26.04.2013. Autor:

Živko Budimir se pozvao na imunitet, negira primanje mita od 47.000 maraka

Pretresi u kompaniji BERNINA d.o.o. iz Širokog Brijega. Vlasnika te kompanije navodno je pomilovao predsjednik FBiH – Akcijom obuhvaćeno više desetina osoba koje se dovode u vezu s korupcijom

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir danas je uhapšen, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Tužitelj Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Oleg Čavka potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u ovom trenutku provodi istražne radnje, ali nije želio davati više informacija o slučaju.

On nije mogao potvrditi da li je Živko Budimir uhapšen.

”Mogu samo potvrditi da provodimo istražne radnje, i to za koruptivna krivična djela”, rekao je Čavka za agenciju Anadolija.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas predsjednika Federacije BiH Živka Budimira. Prema prvim informacijama, hapšenje je, navodno, uslijedilo zbog primanja mita za pomilovanja. Prema neslužbenim informacijama, Budimir je saslušan u Sarajevu.

Kako javljaju bh. mediji, od 435 zahtjeva za pomilovanje osuđenika, Budimir je uvažio 162, među kojima je bio i zahtjev Merseda Hadžića zvanog Švicarac. On je u KPZ u Zenici izdržavao kaznu od 2,5 godine za pokušaj ubistva.

Budimir se pozvao na imunitet

Laura Bošnjak, savjetnica predsjednika FBiH, u izjavi za medije ispred zgrade Predsjedništva BiH rekla je kako je u toku pretres kancelarije Budimira i da ne može dati više informacija. Ona je potvrdila da je Budimir u svom uredu u Sarajevu i demantira sve informacije i spekulacije o navodnom primanju mita od 47.000 maraka.

Kako se špekulira, predsjednik Federacije BiH Živko Budimir pozvao se na imunitet tako da ”neće biti uhapšen, ali mu je ograničeno kretanje”. Ova informacija još nije potvrđena.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija iz Mostara, zgrada Vlade FBiH u Mostaru je blokirana.

U toku su pretresi u kancelarijama koje je Budimir koristio i u Mostaru, ali i u Sarajevu. Prema nepotvrđenim informacijama, policija se nalazi i u obiteljskom domu Budimirovih u Mostaru.

U toku pretresi i u Širokom Brijegu!

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i suvlasnik kompanije ”Lijanović” odbacio je informacije da su policijski istražitelji upali u kompaniju te porodice na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Suvlasnik spomenute kompanije je i Jerko Ivanković – Lijanović, dopremijer Vlade Federacije BiH.

”Za sada još nisu došli”, rekao je uz osmijeh Ivanković – Lijanović.

Međutim, agenciji Anadolija je iz više izvora potvrđeno da je u toku pretres u kompaniji BERNINA d.o.o. iz Širokog Brijega na čijem je čelu Blago Hrkač.

Spomenuta kompanija se nalazi u blizini sjedišta firme ”Lijanovići”. Navodno je Budimir pomilovao sina vlasnika spomenute kompanije, što se dovodi u vezu i sa policijskim pretresom.

Novinar agencije Anadolija kontaktirao je kompaniju BERNINA d.o.o., ali tamo nisu htjeli potvrditi, ali niti demantirati da je u toku policijski pretres.

”Ništa vam ne možemo reći”, rekla je službenica te kompanije.

Kako javlja dopisnik Anadolije iz Mostar, ispred zgrade Vlade FBiH se nalaze policijski kombiji. Tu su i brojne novinarske ekipe.

Akciju u Mostaru predvodi državna tužiteljica Dijana Kajmaković, koja na ovom slučaju radi zajedno sa kolegom Olegom Čavkom koji se nalazi u Sarajevu.

Iz Tužilaštva je svim medijima poslan dopis da po nalogu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH, ovlašteni policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vrše određene istražne aktivnosti u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Akcijom obuhvaćeno više desetina osoba

Kako je saopćeno iz SIPA-e, postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas pristupili realizaciji tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva “Memory”, “Patriot” i “Pravda”. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK, izvještava novinar Anadolije.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetina osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije – podmićivanje i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH), te neovlaštenim prometom opojnim drogama i organiziranim kriminalom (KZ BIH). Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH.

O konačnim rezultatima akcije, javnost će biti blagovremeno informirana.

(Izvor/Foto: Anadolija)

Vaš komentar