26.04.2013. Autor:

Atrakcija za turiste: Stari most na kamenju iz dubina Neretve

Dino Šipković svaki dan turistima priređuje malu atrakciju: oslikava Stari most na kamenju koje vadi sa dna Neretve. Turistima je zanimljivo ponijeti sliku Starog mosta izrađenoj na nečemu što je mnogo starije i od samog mosta

Na samom prilazu Starom mostu Dino Šipković svaki dan turistima priređuje malu atrakciju: oslikava Stari most na kamenju koje vadi sa dna Neretve.

Turisti se okupljaju oko njega u tom njegovom svojevrsnom otvorenom ateljeu na Starom mostu.

“Po struci sam ekonomista, a kako nema posla, počeo sam se baviti ovom vrstom slikanja. A to sve kako bih prehranio svoju porodicu”, kaže Dino u razgovoru s novinarom Anadolije i nastavlja: “Turistima je zanimljivo to što slikam na kamenju izvađenom iz Neretve. Često se okupljaju oko mene i fotografišu se dok ja radim.”

Pri odabiru kamenja koje vadi iz Neretve, važno je, kaže, da kamen bude gladak kako bi se mogao slikarski lakšte tretirati.

Dino kaže da su njegova djela, u suštini, stara hiljadama godina: “Svaki kamen koji oslikavam star je hiljadama godina i ljudima je zanimljivo da ponesu sliku Starog mosta na nečemu što je mnogo starije čak i od samog Starog mosta”.

(Izvor/Foto: Anadolija)

Vaš komentar