21.04.2013. Autor:

Kako Skandinavci od oskudne kuhinje prave prepoznatljiv nordijski brend?

Nordijske zemlje odlučile su svoju oskudnu kuhinju pretvoriti u svjetski prepoznatljivu gastronomiju – Restoran “Noma” u Kopenhagenu nekoliko je puta proglašen najboljim na svijetu

Kada govorimo o uživanju u hrani, malotko će pomisliti na nordijsku kuhinju. Pa ipak, već nekoliko godina za redom kopenhaški restoran “Noma” proglašen je najboljim svjetskim restoranom. Slobodno mjesto u “Nomi” čeka se tri mjeseca pa i više.
 
No, Skandinavci su napravili korak dalje. Odlučili su svoju oskudnu kuhinju pretvoriti u svjetski prepoznatljivu gastronomiju. Ministri Danske, Švedske, Norveške, Finske i Islanda postigli su 2002. politički dogovor, a 2007. pokrenut je prvi program Nove nordijske kuhinje (New Nordic Food). U toku je drugi program (2010.-2014.) s godišnjim proračunom od 6,1 milijuna danskih kruna (oko 6 milijuna kuna).
 
Kuhinja ubrzo je postala prepoznatljiv nordijski brend. Projekt je povezao male, lokalne proizvođače organske hrane, uveo inovativan pristup tradiciji, spojio je hedonizam s doprinosom javnom zdravlju.
 
U Manifestu Nove nordijske kuhinje političari su u suradnji sa znanstvenicima, kuharima, liječnicima, predstavnicima industrije hrane, trgovcima i ugostiteljima oblikovali nakane, ističući da hrana mora izražavati svježinu, čistoću, jednostavnost i etičnost, značajke koje Nordijci vole pa ih stoga i običavaju pripisivati svojoj regiji. Hrana govori o podneblju i kulturi gdje je nastala, razvijaju se novi načini upotreba tradicionalnih namirnica, naglasak je na samoodrživosti opskrbe unutar regije, izvornosti, poštivanju promjene godišnjih doba kroz sezonske jelovnike …
 
Kombiniraju se ukusna hrana i dobrobit za zdravlje. Na tanjur stiže domaće svježe, kvalitetno, zdravo i – originalno. Manifest je popratila definicija nove nordijske prehrane s većim unosom voća i povrća, žitarica, hrane iz mora i jezera, manje mesa više kvalitete, više hrane skupljene u prirodi (ili u “divljini”) preferiranjem organskog, izbjegavanjem aditiva, više hrane spremljene kod kuće i manje otpada.
 
Procjenjuje se da Nova nordijska kuhinja doprinosi rastu BDP-a Norveške, Švedske, Danske, Finske i Islanda oko 1,5 posto te da je širom tih zemalja generirala nekoliko desetaka tisuća novih radnih mjesta.
 
Promocija nordijske kuhinje okuplja različite projekte, organizira se u diplomatskim predstavništima skandinavskih zemalja, prati skandinavske filmove na svjetskim festivalima i slično. Baš veza hrane i kreativne industrije, primarno dizajna, iskazala se intrigantnim potencijalom, u punom sjaju kroz manifestacije u Helsinkiju, prošlogodišnjoj svjetskoj prijestolnici dizajna…

Više na banka.hr

Vaš komentar