Apa dedurizata vs apa dura: Ce inseamna si ce importanta are pentru noi?

Apa dedurizata
Trambulina ieftina - Ingrijirea si intretinerea pentru o viata cat mai lunga
Vreau sa slabesc - Uite cum poti face asta rapid prin 3 pasi demonstrati stiintific

Duritatea apei si moliciunea nu au nimic de-a face cu atingerea ei si modul in care ea este simtita. Este vorba mai mult despre acei compusi chimicii care sunt dizolvati in ea. Mentionam inca de la inceput ca ambele feluri de apa sunt sigure pentru consumul uman.

Apa pura (cum ar fi apa de ploaie curata) este asa-numita apa dedurizata. Ea se transforma in asa-numita „apa dura” doar atunci cand, in drumul sau catre suprafata, vine in contact cu straturi de roca formata din compusi cum ar fi calciu sau magneziu, substante care se dizolva in ea.

Cum devine apa dedurizata dura?

Sa luam ca exemplu apa de ploaie. Apa de ploaie poate fi usor acida, din cauza unor compusi de carbon, sulf sau azot care se gasesc in aerul poluat. Sa presupunem ca apa de ploaie cade pe o suprafata cu o multime de roci calcaroase. Calcarul contine substanta numita carbonat de calciu (CaCO3). Trecand prin straturile de calcar, compusii de calciu se dizolva in apa de ploaie acida. Apa este acum apa dura, pentru ca are ionii de calciu si magneziu in ea.

Exista diferite nivele de duritate. Totul depinde de tipurile de roci gasite in acea regiune.

Nu putem stii daca aveam de-a face cu apa dedurizata sau dura doar daca ne uitam la ea. Ea trebuie sa fie testata. In schimb, si in casa proprie exista unele semne care pot ajuta la aflarea felului de apa folosit, daca apa este dura sau dedurizata.

Apa dedurizata

Aici sunt cateva semne:

  • Apa dura nu face usor spuma cu sapunul.
  • Apa dura lasa o multime de reziduuri (depozite albicioase uneori) in cazi si chiuvete.
  • Apa dura, dupa fierbere, lasa unele reziduuri de calcar, care, in timp, pot provoca ingustarea si chiar blocarea conductelor.
  • In cazul in care apa dura se foloseste in fiare de calcat feroase (cu suprafete oxidate la fier in combinatie sub forma feroasa), ea poate lasa unele pete maronii-rosiatice pe haine, pe rufe sau pe suprafetele de smalt din baie – cazi, ligheane.

Unii oameni cred ca apa dura are un gust mai bun la baut. De asemenea, este cunoscut faptul ca mai poate fi buna pentru intarirea oaselor si a dintilor, prin calciul continut, si poate ajuta chiar la reducerea bolilor de inima, prin ionii de magneziu.

Poate fi dedurizata apa dura?

Duritatea apei poate fi de doua feluri: temporara sau permanenta. Apa dura temporara este cauzata de bicarbonatul de calciu. Aceasta duritate poate fi indepartata prin simpla fierbere a apei, deoarece aceasta converteste carbonatul solubil in carbonat insolubil (acest lucru lasa un precipitat si poate bloca cazanul prin depunerea sa sub forma de piatra pe cazan). Duritatea permanenta este, de obicei, provocata de alte tipuri de saruri.

Apa dura permanenta se poate transforma in apa dedurizata prin adaugarea de carbonat de sodiu (mai cunoscut sub denumirea de soda de rufe). Acest lucru va „inmuia” atat duritatea temporara, cat si pe cea permanenta. In aceasta reactie chimica, ionii de calciu si magneziu reactioneaza cu sodiul pentru a forma un precipitat. Acest lucru lasa, de asemenea, calcar in urma si poate bloca tevile instalatiilor si aparatelor. Aceasta metoda insa nu este cea mai buna idee pentru dedurizarea apei in propria casa.

Intr-un alt procedeu de dedurizare a apei, se utilizeaza coloane cu schimbatoare de ioni. In aceasta reactie chimica, ionii de sodiu fac schimb de locuri cu ionii de calciu. Rezultatul este apa dedurizata, cu ioni de sodiu in loc de ioni de calciu. Metoda aceasta este mai eficienta intrucat nu exista nici precipitat, deci nici depuneri sau reziduuri, ceea ce inlatura pericolul infundarii tevilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.