
Fie ca folosesti unul cu filtre de carbon sau unul cu o lampa UV, sistemele de filtrare a apei reprezinta cea mai buna linie de aparare impotriva bacteriilor si virusilor. Un filtru cu lampa UV foloseste energia electromagnetica a luminii pentru a oferi protectie impotriva organismelor nocive din apa prin atacarea miezului genetic al acestora. Energia UV distruge microorganismele cauzatoare de boli prin alterarea ADN-ului lor, distrugandu-le abilitatea de a se reproduce. Sterilizarea cu UV a fost testata extensiv, si s-a dovedit ca aceasta distruge 99.99 % din bacteriile si virusii care pot fi prezenti in apa de la robinet sau din fantana.
Beneficiile unui filtru cu lampa UV
Filtrele de apa cu UV sunt deosebit de atragatoare pentru proprietarii de case deoarece reprezinta o metoda extrem de eficienta pentru a steriliza apa. Aceste sisteme apara impotriva bacteriilor comune si virusi cum ar fi E coli, giardioze, criptosporidioze, si nu necesita adaugarea altor substante chimice (care ar putea modifica gustul si/sau mirosul apei). Filtrele cu lampa UV sunt, de obicei, folosite impreuna cu alte filtre deoarece, singure, ele nu pot elimina alti contaminanti cum ar fi compusii organici volatili, clor sau metale grele – precum plumbul sau mercurul. Celalalt beneficiu al filtrelor cu lampa UV este dat de cerintele de energie si mentenanta: folosesc foarte putina energie electrica, iar becurile nu trebuiesc inlocuite decat o data pe an.
De ce sa folosesti un filtru cu lampa UV?
Autoritatile locale au facut progrese considerabile pentru controlarea poluarii industriale sau de la casele locuitorilor. Cu toate acestea, exista totusi motive de ingrijorare pentru zonele puternic urbanizate sau orasele din apropiere de diferite fabrici chimice. Au fost nenumarate cazuri in care acestea au insistat ca nu afecteaza rezervele de apa, dar in urma testarilor – si a imbolnavirii locuitorilor – s-au descoperit nenumarate probleme.
Lasand la o parte tacticile de speriere, linistea pe care o capeti atunci cand achizitionezi un sistem de filtrate a apei cu lampa UV este de nemasurat pentru un cumparator atent. Poate daca locuitorii din zonele afectate ar fi instalat un astfel de sistem in casele lor, numarul victimelor ar fi fost mult mai mic. Cel mai important lucru de retinut dupa aceste evenimente este: calitatea apei care vine de la autoritatile locale este, in general, buna, insa pot exista evenimente neprevazute care pot rezulta in contaminarea apei, contaminare ce nu poate fi tratata decat individual prin instalarea unui sistem de filtrate a apei cu lampa UV pentru fiecare casa.
Lampile UV si tratarea apei
Lumina UV se gaseste in spectrul electromagnetic intre razele X si lumina vizibila. Dintre diferitele lumini ultraviolete ale spectrului (UV-V, UV-A, UV-B si UV-C) UV-C are lungimea de unda ( 256 nm) care dezinfecteaza. Pentru ca lumina UV sa poata ucide microorganismele, razele acesteia trebuie sa loveasca celulele pentru a le steriliza. Acest proces nu elimina nicio particula din apa, nici nu le modifica chimic, ci pur si simplu previne reproducerea ADN-ului microorganismelor. In cazul sistemelor de filtrate cu UV, lampile nu fac niciodata contactul cu apa; acestea sunt pozitionate intr-un compartiment din interiorul rezervorului de apa, sau sunt montate in exteriorul tuburilor transparente care transporta apa. Debitul de apa care este expus razelor UV este un factor foarte important: daca debitul este prea mare, acesta nu va oferi suficient timp apei pentru a fi sterilizata, iar daca este prea scazut, poate duce la cresterea temperaturii si deteriorarea lampii UV.
Acestea sunt cateva dintre cele mai importante argumente pentru sustinerea ideii ca un sistem de filtrare a apei cu lampa UV este cea mai buna alegerea pentru tratarea apei impotriva bacteriilor si virusilor.
Comentarii