
Salut si bine te-am regasit! Astazi o sa-ti vorbesc despre o tema foarte interesanta si anume de ce te simti prost atat de des, si de ce nu-ti reuseste sa scapi din aceasta stare sau de ce, in cel mai bun caz, iti reuseste pentru foarte putin timp.
Pentru inceput, am o intrebare: „Cum crezi, oare e posibil sa fii mereu fericit?” Opreste-te aici si raspunde-ti sincer. Catre sfarsitul acestui articol o sa stii deja cu certitudine raspunsul acestei intrebari.
Ghidul Tau Intern Emotional iti indica daca mergi pe drumul corect, pe drumul abundentei si fericirii, si o face aceasta prin emotii pozitive. Cand te abati de la drum (prea mult timp petreci in rutina, faci lucruri inutile, etc) el te informeaza ca e timpul sa schimbi ceea ce faci, si o face prin emotii negative, care cu timpul se amplifica daca nu facem schimbari.
Foarte des ghidul nostru emotional este indus in eroare de emotii false. Ai avut momente cand ai simtit frica desi nu ar fi trebuit s-o simti. Iti este cunoscuta situatia in care, apropiindu-te de o fata, uiti si pe ce lume te afli? Sau cand ai inceput sa-ti urmez propriile vise te-ai simtit blocat si stresat? Te-ai intrebat vreodata „De ce?”. Poate nu-ti doresti cu adevarat aceste lucruri sau poate nu dispui de suficienta vointa?
Ghidul tau emotional te induce in eroare pentru ca nu functioneaza normal si toate astea din cauza ca este supus emotiilor negative pe care le-ai colectionat ani de-a randul. Probabil nu stiai ca de fiecare data cand inhibi o emotie, o stochezi in corpul tau si cu timpul, aceasta emotie negativa ne provoaca tot felul de maladii. Apropo, acum medicii cu o gandire mai liberala recunosc ca peste 97% din boli sunt de origine emotionala, si mai exact, din cauza ca le inhibam.
Inhibarea este o deprindere de a forta, de a nu permite manifestarea sau exteriorizarea emotiilor. Cunosti senzatia apasatoare cu care te confrunti de fiecare data cand te abtii sa spui tot ce gandesti in fata sefului tau. Pai iata, aceasta stare reprezinta procesul de inhibare a unei emotii. Cand lupti cu emotiile nu faci decat sa le amortesti pentru un timp, dar fii sigur ca maine, aceeasi emotie va reveni cu forte mult mai mari. Din nou inhibare. Ai facut vre-o data asa ceva? Fii cinstit. A inhiba o emotie nu este o crima ci o problema care necesita atentia noastra si cu cat mai repede scapi de aceasta emotie cu atat mai bine si mai liber te vei simti.
Iata cateva curiozitati despre inhibarea emotiilor:
- Consumul de alcool- in realitate o faci ca sa amortesti tot gunoiul intern pe care l-ai adunat. Nu in zadar dupa ce ai consumat alcool uiti de toate problemele si crezi ca esti in al noualea cer de fericire, adevarul este insa ca pur si simplu nu mai simti ce se petrece cu adevarat in corpul tau. Pana a fi inventata anestezia clasica, in medicina alcoolul era utilizat pentru amortirea totala sau partiala a corpului. Cred ca nu e necesar sa vorbesc de ce metoda data nu este una optimala. In cateva cuvinte: ficat, alcoolism si sanatate pierduta.
- Adictiile sau deprinderile parazite- ti-ai pus vre-odata intrebarea „De ce e atat de greu sa scapi de o deprindere care provoaca disconfort, si atat de usor sa scapi de una care e benefica?” Raspunsul e ca odata ce decidem sa abandonam aceste obiceiuri proaste vom fi nevoiti sa ne confruntam cu tot continutul care se afla dincolo de ele. Alcoolicii consuma alcool continuu si in doze mari pentru ca altfel ar realiza realitatea, durerea, suferinta si asta inseamna a parasi zona de confort. Asta se intampla cu orice alt drog – facebook, sex, jocuri de noroc, televiziunea etc.
- Sindromul „mai mult e mai bine” – ai avut vreo data dorinta de a face ceva nou in continuu? Fie sa calatoresti, fie sa dobandesti o suma mare de bani, sau poate simti nevoia sa cunosti oameni noi mereu. Şi tot doresti sa faci mai mult si mai mult si mai mult, iar daca nu o faci pai devii nervos, iritat sau pur si simplu fara dispozitie. Cel mai probabil este ca utilizezi toate activitatile sociale pentru a evada de tot ce se afla in interiorul tau. Exista ceva rau in asta? Nu, nicidecum. Doar o mica remarca – nu vei obtine ce cauti, pentru ca sursa de fericire e in interiorul tau, nu in exterior. Exteriorul e doar o reflectie. Nu vreau sa spun „nu calatori, nu-ti fa prieteni noi etc.”, dar daca nu poti trai fara toate astea, atunci ai dobandit o deprindere pe care o utilizezi pentru a matura emotiile sub covor.
Incepi sa intelegi ca a fugi de probleme si a inhiba negativul in interiorul nostru nu e o solutie buna pentru a duce o viata fericita. Incearca sa observi unde fugi de realitate si noteaza-ti pe o hartie, iar eu voi reveni data viitoare si-ti voi vorbi despre cum iti poti rezolva problemele la acest nivel. Pe curand.
Comentarii