Informatii utile
Devenit obligatoriu inca din finele lunii iulie a anului 2013, certificatul energetic este o cerinta a Uniunii Europene. Care este folosul obtinerii lui si ce trebuie sa stim ca sa folosim informatiile pe care le furnizeaza acest document? Iata cateva raspunsuri oferite de un auditor energetic din Cluj Napoca:
Din iulie 2013, nu se mai incheie nicio tranzactie de cumparare sau de vanzare a unui imobil ori a unei locuinte, dar nici nu se mai parafeaza vreun contract pentru inchirierea vreunei locuinte fara ca sa existe respectivul certificat de performanta energetica! Ca sa fim intelesi mai bine: daca lipseste acest certificat, oricare contract incheiat poate fi declarat nul de drept!
Ce este, insa, acest certificat energetic? Este un document care se obtine obligatoriu de catre proprietar – sau de catre vanzator, in cazul in care este vorba despre o tranzactie –, document ce atesta in ce clasa energetica se incadreaza proprietatea respectiva – sau, cu alte cuvinte, care este eficienta energetica a proprietatii. Un astfel de certificat energetic poate sa ne ofere un indiciu referitor la costurile viitoare pentru intretinerea proprietatii respective.
Un certificat de performanta energetica va categorisi proprietatea aceea intr-o grupa anume de eficienta energetica, clasificarea aceasta fiind efectuata pe clase energetice prin intermediul unor note. Clasa energetica cea mai performanta o reprezinta clasa A (o clasa energetica rar intalnita), urmata de clasele energetice B, C, D, E, F si G.
Atat locuintele cat si imobilele din Cluj Napoca obtin si o anumita nota energetica, valoarea acesteia fiind cuprinsa intre limitele 0 si 100, nota maxima fiind obtinuta foarte rar. Trebuie sa stim ca, cu cat nota obtinuta este mai mare, cu atat imobilul ori locuinta respectiva va avea eficienta energetica mai ridicata. La fel ca in cazul scolii, unde in unele clase exista niste elevi mai harnici si niste elevi mai putin harnici, o locuinta se poate categorisi in clasa B insa nota sa energetica poate sa fie 84 ori 95. Tot asa, o casa aflata in clasa energetica C ar putea avea o nota energetica de valoare 65 ori de 80.
Cu alte cuvinte, o nota buna la un certificat energetic se dovedeste a fi o informatie mult mai valoroasa pentru un posibil cumparator ori chirias, fiind indicatorul pe care trebuie focusata atentia sa. In cazul unui cumparator ori a unui chirias, o variatie de 15 sau de 20 de puncte existenta intre doua imobile sau locuinte s-ar putea sa fie socotita ca semnificativa in cadrul analizei de diferentiere a proprietatilor.
Locuintele aflate la parter sau la ultimul cat al unui imobil cu siguranta vor dobandi nota energetica ceva mai coborata. La fel, casele care poseda pereti exteriori intr-un numar mai mare vor obtine note energetice mai mici.
Proprietarii trebuie sa ia in considerare ca este necesara obtinerea unui certificat de performanta energetica pentru locuinta proprie chiar in cazul in care imobilul respectiv a trecut printr-un proces de reabilitare termica. Fiecare proprietar are libertatea de a se preocupa de imbunatatirea eficientei energetice a proprietatii efectuand diferite lucrari, exterioare sau interioare, dar diferentele rezultate nu pot fi semnificative in cazul in care imobilul (de exemplu un bloc) s-a reabilitat deja din punct de vedere termic. In situatia locuintelor aflate in ansamblurile rezidentiale, dezvoltatorul va fi cel care va elibera cumparatorului respectivul certificat energetic.
Pretul eliberarii unui certificatului energetic in Cluj Napoca este in functie doar de tipul si de suprafata proprietatii analizate. Preturile din capitala pornesc de la doar 200 de lei in cazul celor mai mici proprietati, de confort II, urcand progresiv pana la circa 350 lei. Un pret mediu este de circa 300 lei. Costurile cresc cu peste 50% in alte orase ale tarii, fiind chiar si situatii in care diferenta este chiar si 100%.
Un certificat de performanta energetica este valabil timp de 10 ani. El trebuie refacut intotdeauna cand imobilul ori locuinta ar parte de lucrari de imbunatatire majora – de exemplu, o reabilitate termica ori schimbare de tamplarie in locuinta. O lista de auditori energetici acreditati pentru judetul Cluj se poate gasi si pe Internet, pe site-ul Ministerului Dezvoltarii si Administratiei Publice, respectivii auditori fiind cu drept de practica in toata tara. Insa va recomandam, acolo unde se poate, sa preferati o firma cu mai multi auditori dar mai ales cu un sediu, existand in aceasta situatie posibilitatea de a executa modificari ulterioare ale respectivului certificat energetic, fiind posibile aparitia unor erori – de exemplu, in cazul datei de constructie.
Exista si o exceptie privind obligativitatea obtinerii acestui certificat energetic – acele imobile care au o suprafata utila sub 50 m. p., lacasurile de cult, cele incadrate in categoria monumentelor istorice, acele imobile si locuinte care sunt folosite pentru a fi inchiriate in scopuri turistice pentru maxim patru luni anual dar si imobilele si locuintele provizorii insa nu pentru o perioada mai mare de doi ani – de exemplu, mai inainte de a construi un imobil cu trei nivele, construiti o casa temporara, numai cu o camera ori doua. In ultimul caz, nu este obligatorie obtinerea acestui document.
Mai multe detalii, precum si firme care ofera servicii de audit energetic puteti gasi pe pagina web certificat energetic Cluj certificat-energetic.net.