O evaluare a certificatului de performanta energetica

Daca aveti in plan inchirierea sau vanzarea unei cladiri, un act deosebit de important si necesar pe care va trebui sa il obtineti este certificatul de performanta energetica. In functie de diversele tipuri de cladiri, exista si diverse tipuri de certificat. Cel mai comun este certificatul energetic folosit atunci cand se vinde sau inchiriaza o cladire. Acesta este de importanta pentru potentialul client, care poate evalua eficienta energetica a cladirii si viitoarele costuri de intretinere.

Persoana care intentioneaza sa inchirieze sau sa vanda un spatiu poate alege intre un certificat energetic pentru o intreaga cladire sau doar pentru o portiune, care a fost alterata pentru uz separat. Certificatul energetic in acest caz din urma se bazeaza pe consumul de energie pe metru patrat valabil pentru intraga cladire. Un certificat energetic se elibereaza de catre un auditor energetic atestat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. O persoana interesata sa obtina acest certificat trebuie sa caute un auditor energetic, iar acesta va aduna un anumit set de informatii necesare pentru eliberarea deocumentului prin vizitarea cladirii sau spatiului. Odata cu eliberarea documentului, auditorul energetic va face si cateva recomandari pentru imbunatatirea eficientei energetice.

O cladire a carei eficienta energetica a fost notata cu A are o eficienta superioara, spre deosebire de una care a fost notata cu G – acesta fiind scorul cel mai scazut. Interesant de notat este ca nota medie a cladirilor din Romania este D. In functie de nota pe care spatiul sau cladirea pe care intentionati sa o vindeti / inchiriati o primeste, ea poate fi mai atragatoare sau nu pentru potentialii clienti, fie ei chiriasi sau investitori.

Scopul documentului, fie ca vorbim de un certificat energetic in Cluj sau orice alt oras, este incurajarea reducerii consumul de energie si a emisiilor de dioxid de carbon in atmosfera. D retinut ca acest document nu este necesar decat in cazul anumitor categorii de cladiri. De asemenea, ratingul energetic va poate ajuta sa va inchiriati / vindeti cladirea mai repde, daca este vorba de un rating ridicat – de exemplu A sau B. Urmand recomandarile auditorului, puteti imbunatati nota primita prin masuri destul de simple, de exemplu inlocuind becurile incandescente cu becuri cu consum redus. O alta modalitate ar fi folosirea energiei solare, care este ecologica si ajuta la conservarea electricitatii. Fiecare dintre noi suntem datori sa ajutam la conservarea mediului inconjurator.