
Industria de web design poate fi foarte atregatoare din mai multe motive. In primul rand partea interesanta este faptul ca reuseste sa combine creativitatea cu programarea. Asta se intampla deoarece pentru a creea un website de succes, trebuie sa ai cunostinte extensive nu numai de design ci si de utilizabilitate; respectiv sa cunosti limbajele in care se va implementa proiectul pentru a putea optimiza designul web dupa restrictiile impuse de acestea. Astfel, daca insusim toti factorii deterministici a unui web design, ajungem sa nici nu mai stim de unde sa incepem sa ne documentam.
Acest articol a fost redactat pentru a adresa aceasta problema cu care multi se confrunta cand vine vorba de a invata web design. In primul rand este foarte important sa cunoastem bazele teoretice a web designului. Se pot gasii zeci, chiar sute de articole in Google despre stiluri de web design precum Web 2.0 sau care sunt restrictiile cele mai des intalnite cand se creeaza o compozitie. De exemplu este bine sa se pastreze latimea unui design static (care nu creste dupa rezolutia paginii) sub 1000 de pixeli. Acest fenomen se datoreaza faptului ca rezolutia cea mai mica intalnita pe desktopuri este de 1024 pixeli pe latime. Astfel, este bine ca web designul sa se incadreze corect in ecran si nu fie nevoie de scrolleri laterali pentru a viziona intreaga pagina.
Dupa ce am invatat tot ce tine de teoria de web design, este foarte important sa invatam un program de grafica in care sa ne putem pune ideile in practica. In general cel mai des se foloseste Adobe Photoshop, respectiv Adobe Illustratori (creatii vectoriale). In general orice programator de HTML/CSS, va cere o versiune PSD a designului pe care apoi sa-l poate face bucati. Orice design web se construieste din imagini mai mici asezate corespunzator in pagina.
In momentul in care cream un web design trebuie sa punem accent foarte mare pe care o sa fie dinamismul paginii. In alte cuvinte, ce o sa fie static si ce o sa se miste (o sa fie animat) in vre-un fel. In caz de rollover-uri trebuiesc create si versiunile cand mouse-ul este deasupra obiectului din web design, iar in cazul paginilor care in functie de continut se prelungesc in jos, fundalul trebuie sa fie repetabil pe verticala. Pentru toate astea se gasesc zeci de tutoriale si articole online din care se poate documenta si prezinta aceste concepte teoretice de web design in cazuri reale cu exemple pentru o intelegere mai buna.
Dupa ce aprofundati toate aceste aspecte a web designului puteti incepe sa creati designuri web care sa-si uimeasca privitorii. Este important ca nu numai sa ne punem ideile pe hartie, ci si acestea sa fie implementabile si eficiente cand sunt transpuse in versiunea lor finala (HTML/CSS). Toate aceste se pot invata prin exercitiu si experimentari care pe urma se acumuleaza in experienta de care avem nevoie.
http://www.youtube.com/watch?v=Ai6PEagQpAs
Comentarii