Merita oare sa colaborati cu o firma (mica) de contabilitate?

Sarcinile contabile pentru cineva care nu are cunostinte in domeniul financiar pot sa fie extrem de dificile. „Plimbarea” printre sumedenie facturi si mulțimi de extrase de cont, toate acestea pot sa fie grele pentru un proprietar de afacere mica, persoana care oricum are si multe alte lucruri de executat. Chiar si unele firme ce au echipa proprie de contabili trebuie sa gestioneze cu atentie sarcinile contabile pentru a fi siguri ca indeplinesc toate obiectivele afacerii la un cost cat mai mic.

Ce reprezinta externalizarea serviciilor spre o firma mai mica de contabilitate?

Inaintea anilor ’80, multimea de sarcini cu privire la contabilitate erau executate de catre angajatii firmelor respective. Intreprinderile angajau temporar un membru pentru indeplinirea acelor sarcini pe care angajatii ceilalti nu le puteau rezolva. Aceasta decizie creste costurile de exploatare cu recrutarea, instruirea, salariile, spatiul de birouri precum si alte beneficii. Acum, externalizarea serviciilor la tot mai multe organizatii a luat locul personalului temporar angajat.

Foarte multe companii externalizeaza diverse functii in afaceri, precum contabilitatea, salarizarea, serviciile IT ori chiar sarcinile de recrutare, agentiilor externe. Printre aceste agentii, exista tendinta de lucru pe site, in vreme ce altii prefera externalizeaza activitatii lor spre organizatii ce functioneaza in spatii proprii. Este o practica destul de comuna in randul micilor firme de contabilitate sau de recrutare.

Externalizarea prestării serviciilor contabile, cum ar fi intocmirea de bilant, salarizarea, depunerea declaratiilor, prezinta cateva beneficii:

  • Costuri mai reduse: beneficiul evident al externalizarii serviciilor de contabilitate e scaderea cheltuielilor de personal corespunzatoare – recrutare, beneficii, salarii, spatiu de birou precum si celelalte costuri cu personalul. Un mare numar de companii ce au facut apel la externalizare au putut raporta o scadere cu minimum 30% a costurilor, toate astea fara sa scada productivitatea.
  • Calitatea serviciilor prestate: o firma mica de contabilitate va creste pe baza unei reputatii construite in timp, de aceea ea trebuie sa presteze mereu servicii de buna calitate. Intreprinderile ce isi externalizeaza serviciile gasesc o piata competitiva de unde pot sa aleaga, deci firmele de contabilitate vor trebui sa ofere niste servicii exceptionale ca sa-si pastreze clientii. Asa incat concentrati-va pe arealul dumneavoastra, iar externalizarea va permite axarea doar pe acest lucru, productivitatea putand avea o crestere de minimum 32%.
  • Acces la inovare: la mentinerea unui avantaj competitiv, multe firme de contabilitate fac investitii in ultimele solutii de contabilitate si in programele de calculator. Mai degraba o companie, decat sa faca investitii foarte mari intr-un sistem contabil nou si mai ales in formarea personalului, va prefera sa faca apel la externalizarea acestor servicii de contabilitate.