Inchirierile de masini din Romania in cifre

Mai mult de 70% dintre turistii ce viziteaza anual Timisoara vin in diverse calatorii de afaceri, ceilalti facand parte din turistii propriu-zisi, care vin in asa-numitele calatorii de placere, in city break ori pur si simplu fac tranzitarea capitalei Banatului.

Cifrele oferite anual de catre Institutul National de Statistica s-ar impune sa fie o parte integranta, de maxima importanta, a stabilirii strategiilor firmelor de rent a car locale.

Cresterea afacerilor cu autoturisme de inchiriat nu a fost grozava, dar s-au sperante pentru prezent si viitor. Desi ministerul Turismului a anuntat o crestere importanta a turistilor, daca ne uitam peste datele prezentate de specialisti, vom remarca faptul ca inchirierea autoturismelor a urmat indeaproape aceasi curba ca aceea a cresterii turismului, insemnand o crestere de doar 1 sau maximum 2 procente.

Lucrul acesta nu inseamna doar ca turismul are o influenta directa in acest domeniu al serviciilor din economia romaneasca, ci mai ales faptul ca, principalii clientii, aproape exclusivi, ai serviciilor de inchirieri auto sunt cetateni straini. Clientela autohtona este aproape inexistenta, urmand indeaproape acea tendinta a romanilor de adversitate a lor pentru inchirieri si de a fi proprietarii mijloacelor de transport cu care se deplaseaza. Singurele nise ale piatei care mai rezista, insa ca umbre ale celor care au fost odata, le reprezinta inchirierile de microbuze – mai ales pentru team-buildinguri, tot mai cunoscute.

O alta concluzie la care au ajuns cei de la site-ul www.otomatikrentacar.com este aceea ca, segmentul-tinta, cel care este luat in considerare prin toate planurile de marketing, este segmentul de turisti straini ce vin in Romania in interes de afaceri.

Acesta este insa si cel mai greu de multumit, deoarece majoritatea oamenilor de afaceri cunosc bine calitatea acestor servicii in alte tari, deci au si pretentiile pe masura expertizelor lor, solicitand ca la preturile comparabile primeasca si serviciile de o calitate comparabila!

Vom analiza si in viitor, bazati pe datele Institutului National de Statistica, politica dar si strategiile de marketing ale companiilor serioase de rent a car din Romania, despre modul in care timpul de sedere, nationalitatile turistilor straini precum si numarul de nopti pot sa influenteze in mod decisiv cifra de afaceri, iar pentru clientela firmelor de inchirieri auto care trebuie sa cunoasca modul cum sa aleaga din multitudinea de oferte prezentate, ce sa aiba in atentie cand se inchiriaza o masina dar si la ce sa se astepte in cazul in care nu citesc atent contractul de inchiriere.